Τί είναι Α.Η.Η.Ε.
Εντοπισμός του προβλήματος
Πίνακας με τη σύνθεση ενός Η/Υ
Αύξηση στη χρήση του Α.Η.Η.Ε.
Διαχείριση των Α.Η.Η.Ε. και πραγματικότητα στην Ελλάδα
1. Σε χώρους συγκέντρωσης : σκουπίδια και μάντρες.
2. Σε καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων Α.Η.Η.Ε.
3. Συστηματική συλλογή των Α.Η.Η.Ε.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα
Πόσο έχει προχωρήσει η Συστηματική συλλογή των Α.Η.Η.Ε.
Συμπεράσματα
Βιβλιογραφία
 

Iστοσελίδα ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση των

Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)

Greek
English
portugal

 
   
 
      Ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας είναι η δραστική αύξηση στη χρήση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Ο καθένας [ στις οικογένειες, σχολεία, μικρές και μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, δημόσιες αντιπροσωπείες] χρησιμοποιεί τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αντικαθιστώντας τις επειδή τα νέα πρότυπα έχουν τις μικρές βελτιώσεις έναντι των παλαιοτέρων. Επομένως κάθε έτος ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσό ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απόβλητων παράγεται.

    Ένα παράδειγμα είναι τα τέσσερα εκατομμύριο τηλέφωνα έχουν πωληθεί τα προηγούμενα Χριστούγεννα [3] (BBC 8 June, 2004) στην Αγγλία, το οποίο σημαίνει ότι άλλα τέσσερα εκατομμύρια πιθανώς δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Οι έφηβοι παίρνουν ένα νέο τηλέφωνο κάθε 11 μήνες, ενήλικοι κάθε 18 μήνες. Συνολικά 15 εκατομμύριο μικροτηλέφωνα αντικαθίστανται κάθε έτος. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, όγκος που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών απορριμμάτων. Το ίδιο μέγεθος για την Ελλάδα ξεπερνά τις 200 χιλιάδες τόνους. Ο ρυθμός παραγωγής ηλεκτρονικών απορριμμάτων αυξάνεται γοργά, χρόνο με το χρόνο, ξεπερνώντας το 3%..

Το παρακάτω διάγραμμα[4] δείχνει τις ποσότητες ηλεκτρονικών που από το έτος 1997 και εξής είτε ανακυκλώθηκαν είτε αποθηκεύτηκαν είτε εξήχθησαν σε αναπτυσσόμενες χώρες

Σύμφωνα με την έκθεση[5] του Αμερικάνικου συμβουλίου ασφαλείας, το 2004 μόνο στις Η.Π.Α θα υπάρχουν περισσότεροι από 35.000.000 «ξεπερασμένοι» ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ακόμη σύμφωνα με τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, οι πωλήσεις παγκοσμίως μόνο για το έτος 2002 ξεπέρασαν τα 100 δις δολάρια, αριθμός που αντιπροσωπεύει ένα απέραντο ποσό τεχνολογίας η οποία σύντομα θα μετατραπεί με τη σειρά της « ξεπερασμένη» Κατανοούμε λοιπόν το μέγεθος και την σοβαρότητα του προβλήματος που ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει. Ωστόσο οι Η.Π.Α, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής ηλεκτρονικών ειδών παγκοσμίως μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία η παγκόσμια παραγωγή υπολογιστών και συναφών συσκευών αυξήθηκε κατακόρυφα, ο δε κύκλος ζωής ενός μηχανήματος μειώθηκε σημαντικά, κυμαινόμενος κατά μέσο όρο στα 2-3 χρόνια (έναντι 5-7 στις αρχές της περασμένης δεκαετίας). Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι έπειτα από μια τριετία περίπου, ο υπάρχων υπολογιστής καθίσταται "παλιός", Οι εξελίξεις αυτές (συντόμευση κύκλου ζωής συσκευών, δραματική αύξηση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων) "βρήκαν" απροετοίμαστη την παγκόσμια κοινότητα, που μόλις την τελευταία τριετία άρχισε οργανωμένες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Oι πολίτες από την άλλη μεριά είναι εντελώς ανυποψίαστοι για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που επιτελείται.

 

 -
2009-2010